sobota, 18 lutego 2012

Chocolate heaven























Nareszcie weekend! Mogę pisać :) W zeszłym tygodniu miałam bardzo dużo różnych kartkówek i nie miałam kiedy poświęcić czasu dla mojego bloga. Tym razem zrobiłam coś nowego, czyli Sernik czekoladowy na zimno. Przepis znalazłam na stronie internetowej Laury Vitale (link). Bardzo się cieszę, że znalazłam tę stronkę, bo do prawie każdego przepisu Laura dodaje film, na którym wykonuje dany przepis. Jest to duże ułatwienie, gdy ktoś na przykład nie zrozumie jakiegoś przepisu – to może go zobaczyć :) A teraz ja podam przepis na ten przepyszny deser :

Składniki :
1 gotowy spód do ciasta – czekoladowy
224 g czekoladowych kulek, rozpuszczonych w kąpieli wodnej
450 g serka kremowego, np. mascarpone
około 1 szklanka cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki kawy espresso w proszku, opcjonalnie
kulki czekoladowe do posypania

Przygotowanie :
Do dużej miski wrzuć serek i dodaj do niego cukier, mleko, kawę (opcjonalnie) oraz wanilię. Miksuj te składniki przez 2 minuty. Potem dodaj rozpuszczoną czekoladę i miksuj wszystko przez 2 minuty. Przełóż masę na gotowy spód, posyp kulkami czekoladowymi i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!




Weekend again! I can writing :) At the last weekend I had a lot of tests in school and I didn't have time for my blog. Not long time ago I made something different. No bake chocolate cake. This recipe I have found on Laura Vitale's website(link). I'm happy so much that I found this website, because almost every Laura's recipe have video – how to made …. something. It's so easy to people who doesn't understand recipes. And now I will write to you how to make this delicious dessert :

Ingredients :
1 ready underside of the dough – chocolate
224 grams chocolate chips, melted
450 grams cream cheese, for example mascarpone
about 1 glass of sugar
2 table spoons of milk
1 tea spoon of vanilla extract
0,5 tea spoon of espresso powder, optional
chocolate chips for topping

How to make :
To the large bowl put cream cheese and add sugar, milk, coffee (optional), vanilla. Mix those ingredients for 2 minutes. Then add melted chocolate and mix everything for 2 minutes. Put mass on underside of the dough, sprinkle chocolate chips and insert to the fridge for 3 – 4 hours. Enjoy! 


7 komentarzy:

  1. pyszności!!!
    kiedy zrobisz u nas?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem dumny z Twoich osiągnięć kulinarnych i językowych Coreczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciekawy przepis i na pewno alternatywa jeśli ma się ochotę na sernik "inaczej".-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie ciekawa sernikowa alternatywa :)

    Raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Czekoladowym Weekendzie!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń