piątek, 6 stycznia 2012

The best breakfast ever!

 




Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, który pierwszy raz robiłam sama, gdy byłam mniejsza. Są to naleśniki

amerykańskie, powszechnie nazywane pancakes. Cudownie się komponują z syropem klonowym. Polecam!

Składniki :
2 jajka 
kubek mąki
kubek mleka (ja preferuję kubek kefiru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru
szczypta soli (do ciasta)
szczypta soli do ubijania białka

 Sposób przyrządzenia:


1.rozdzielić jajka (żółtka do dużej miski)
2. dodać składniki do żółtek
3. ubić białka na sztywną pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli)
4. wymieszać składniki mikserem
5. dodać do masy białko i wymieszać wszystko ŁYŻKĄ
6. smażyć małe placuszki ( z dwóch stron) aż się zarumienią

7. polać syropem klonowym, dżemem,  lub czymś innym

Smacznego!

 

Today I will show you recipe, which I made first time alone when I was younger. American pancakes!

I love them with maple syrup. I recommend!

Ingredients :
2 eggs
1 glass of flour
1 glass of milk
2 tea spoons of baking powder
1 tea spoon of sugar
pinch of salt (to cake)
pinch of salt (to egg white) 


1. separate the eggs (yolk to big bowl)
2. add ingredients to yolks
3. tamp eggs white (before tamping add pinch of salt)
4. mix ingredients together with mixer
5. add eggs white to cake and mix everything with table spoon
6. fry little pancakes two sides until they will be golden brown
7. pour maple syrup, jam or something else


Enjoy!








 




 











2 komentarze: