niedziela, 15 stycznia 2012

Cupcakes for welcome winter holidays!





















Niedawno zaczęły się ferie zimowe i mam więcej czasu na gotowanie. Na początek zrobiłam Babeczki Tiramisu. Dlaczego akurat Tiramisu? Bo jest to moje ulubione ciasto. Ten deser to prosta przeróbka tego włoskiego ciasta w babeczki :)  Wpadłam na ten pomysł przekopując internet w poszukiwaniu nowych przepisów na desery oczywiście :) Znalazłam te babeczki na hiszpańskim blogu kulinarnym. Wyszły bardzo dobrze również dlatego, że były z kremem z mascarpone. Jeśli chcecie, żeby babeczki bardziej przypominały Tiramisu możecie zwilżyć już upieczone ciasto mieszaniną kawy z alkoholem. A teraz przepis dla Was :

Składniki na ciasto : 
125 g cukru
125 g mąki
125 g masła
2 jajka
2 łyżeczki wanilii w proszku
3 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem :
250 g mascarpone
1 jajko
1,5 łyżki cukru
kakao do posypania

Wykonanie :
     Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.
Masę przelać do papilotek. Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.
Papilotki włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.
    Teraz przygotujemy krem. Oddziel białko od żółtka. Do żółtka wsyp 1 łyżkę cukru i utrzyj mikserem. Do zmiksowanego żółtka z cukrem dodaj serek mascarpone. Najpierw wymieszaj lekko łyżką, a potem mikserem. Do białek dodaj szczyptę soli i zmiksuj na sztywno. Gdy piana zesztywnieje dodaj do niej pół łyżki cukru i kontynuuj ubijanie. Przełóż ubite białka do kremu i delikatnie wymieszaj łyżką.
     Tak przygotowany wyciśnij szprycą na babeczki. Posyp kakaem i wstaw do lodówki na około 3 - 4 godziny. Smacznego!


Not long ago the winter holiday started and now I have more time for cooking. For a beginning I made Tiramisu Cupcakes. Why Tiramisu? Because this is my favourite cake. This dessert is a simple modification this Italian cake in cupcakes :) I found this recipe on Spanish website. They were so good, because they had a mascarpone cheese. And now recipe for you :

Ingredients for dough :
125 grams of sugar
125 grams of flour
125 grams of butter
2 eggs
2 tsp of vanilla powder
3 tbs of milk
1 tsp of baking powder

Indredients for cream :
250 grams of mascarpone cheese
1 egg
1,5 tbs of sugar
cocoa for top


     Mix sugar, butter, flour, baking powder, vanilla and eggs. To the dough add milk and continue mix. Dough add to the molds and put them to the oven and bake in 200 degrees trough about 20 minutes.
    Now cream. Separate yolk and egg white. To the yolk add 1 tbs of sugar ang mix together. Next add mascarpone cheese. Mix slowly with spoon then mix with mixer. To the egg white add pinch of salt and mix.
Then add 0,5 tbs of sugar and continue mix. Add egg white to the cream and mix slowly with spoon.
Squeeze cream on cupcakes, add cocoa on top, put them to the fridge for 3 - 4 hours. Enjoy!
  
















7 komentarzy:

  1. O takim pomyśle jeszcze nie słyszałam. Genialny pomysł! Bardzo lubię tiramisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. they look so delicious! I am sure that they taste good too:)

    btw I would be very glad if we could follow each other :)
    http://nastya-said.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm.. They look as great as those pancakes. I like your blog! :)

    http://rockingzebra.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks :) Your blog is very interesting and I'm sure, I will follow you :D

    OdpowiedzUsuń